O veste bună. Adio roaming în UE !

O veste bună. Adio roaming în UE !

posted in: utile | 0

 

Din data de 15 iunie 2017, cetăţenii din întreaga Uniune Europeană pot folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleaşi tarife de care beneficiează în ţara lor.

 

Cum funcţionează roamingul în UE?

Atunci când călătorim într-o ţară străină şi efectuăm sau primim un apel, trimitem un mesaj sau navigăm pe internet de pe telefonul mobil sau de pe un alt dispozitiv cu ajutorul unei cartele SIM din ţara noastră de origine, utilizăm serviciile de roaming. Operatorul din ţara noastră de origine plăteşte operatorul din ţara străină pentru utilizarea reţelelor sale. Tariful plătit între operatori se numeşte tarif cu ridicata pentru servicii de roaming. Acesta reprezintă un cost pentru operatorul din ţara de origine şi, prin urmare, afectează facturile finale plătite de consumatori. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a depus eforturi pentru a limita tarifele cu ridicata ale serviciilor de roaming în UE, în paralel cu activitatea sa menită să limiteze în mod direct tarifele cu amănuntul plătite de consumator.

 

Care sunt diferitele tarife practicate la nivel naţional pentru serviciile de telefonie mobilă pe teritoriul UE?

Europenii au obiceiuri de deplasare diferite pe teritoriul UE, iar costurile de reţea în ţările vizitate diferă la rândul lor. Un studiu recent al Comisiei Europene arată, de asemenea, că ofertele cu amănuntul destinate consumatorilor variază de la un stat membru la altul.

Din 15 iunie 2017, veţi putea să vă folosiţi dispozitivul mobil atunci când călătoriţi în UE la aceleaşi tarife ca în ţara de origine, cu alte cuvinte, să beneficiaţi de roaming la tarife naţionale, în limita politicilor de utilizare echitabilă ale operatorilor.

Mai precis, dacă plătiţi pentru un pachet lunar de minute, SMS-uri şi date în România, orice apel vocal, SMS şi sesiune de transfer de date efectuate în timp ce călătoriţi în alte state membre ale UE vor fi deduse din acest volum ca şi cum aţi fi acasă, fără taxe suplimentare.

 

Europenii vor putea în continuare să achiziţioneze cartele SIM în diferite state membre?

Da. Cetăţenii UE pot cumpăra în continuare orice cartelă SIM, în orice stat membru al UE, pentru a naviga pe internet sau a efectua apeluri la tarifele locale sau în roaming cu ajutorul acesteia.

Este posibil, totuşi, ca aceştia să nu poată beneficia de mecanismul de roaming la tarife naţionale dacă nu îşi au reşedinţa în ţara în care au achiziţionat cartela sau dacă nu au legături stabile care implică o prezenţă frecventă şi substanţială în această ţară.

 

Distribuie această veste prietenilor tăi călători !

Leave a Reply