Bruges – scurtă rătăcire într-o fantezie flamandă

Bruges – scurtă rătăcire într-o fantezie flamandă

posted in: Belgia, Trips & Tricks | 0

Într-un city break combinat cu Brussel, am luat trenul şi nous arrivons... la Bruges! Prețul biletului de tren dus-întors este de15 Eur/persoană.

Aerul medieval este copleşitor prin bogăţia de clădiri vechi, străzi pavate, chocolaterii şi miniateliere cu fântâni de ciocolată, vitrine cu dantelării din cele mai fine, biserici şi catedrale la tot pasul, canale ce înconjoară oraşul.

Şi DA, când zici Bruge zici munți de ciocolatăÎn nici un alt loc nu am văzut atâta ciocolată la un loc. Designul dulciurilor este unul deosebit, de la elegantele trufe la iscusitele sculpturi în ciocolată.

Printre străduţe am ajuns la Onze-Lieve-Vrouwekerk (Nôtre Dame), celebra biserică, unde pentru 4 euro poţi vedea expusă celebra sculptură Madonna şi pruncul, semnată Michelangelo.

Pentru cei interesaţi, Muzeul Groeninge se află la doar 50 de metri depărtare, ascuns după multe ziduri.

Am trecut de Arentshuis, o frumoasă casă din sec. al XVIII-lea şi am luat-o de-a lungul canalelor, căscând gura la cei ce se plimbau cu bărcile şi ascultau indicațiile ghidului de şalupă. O tură cu barca pe canale este aproximativ 8-10 euro şi este un must do în Bruges.

În faţa Turnului Belfort, am traversat canalul apoi cu ochii la vitrinele cu ciocolată şi dantelă am ajuns în Grote Markt. Piaţa păstrează dimensiunile originale fiind flancată de frontonul clădirilor breslelor. Multă lume fotografiind sau fotografiindu-se. În sudul pieţii, Turnul Belfort atrăgea poporul de turişti unde unii se încumetau să escaladeze cele 366 de trepte până în vârf.

Am luat-o spre Primăria care se laudă că este în acelaşi loc din 1376. În preţul biletului de intrare a fost inclus şi o scurtă vizită la Brugse Vrije, o clădire alăturată, unde se vizitează sala de tribunal renascentistă.

Ne-am continuat plimbarea umblând fără tintă, de la o clădire interesantă la alta, de la un pod peste un canal la altul, alegând în special străduţele cu aer medieval.

Evident, am cumpărat dulciuri cu toate că preţurile sunt mari, dar ciocolata, truffele, gofrele, bomboanele, acadelele… sunt pe măsură.

Ne-am aşezat să degustăm o bere, licoarea la care belgienii se laudă a fi maeștri… Şi pe bună dreptate!

Înainte ne întoarcem la gară, pentru a lua trenul înapoi în Bruxelles, ne-am oprit la Begijnenhuisje, o oază de linişte în această lume agitată. Aici, din ce ne-am documentat, am aflat trăiesc doamne şi domnişoare care sunt mai aplecate spre cele sfinte, dar nu vor să se călugărească.

Evident au mai rămas câteva lucruri de văzut în Bruges, dar mai important este că ne-am întoarce oricând să explorăm în continuare labirintul de străduțe întretăiate de canale, magazinele cu ciocolată sau suveniruri, bisericile avântate până-n cer şi clasicele frontoane flamande.

 

Călătorie plăcută! 🙂

Leave a Reply