New York – surprize (ne)plăcute

New York – surprize (ne)plăcute

posted in: SUA, Trips & Tricks | 0

Merită să vizităm America sau să trăim “visul american” pentru câteva zile?

Răspunsul l-am primit după trei zile petrecute la New York, cunoscut ca și orașul ce “nu doarme niciodată” – clișeul de care mulți dintre noi suntem fascinați… considerat un “must see” dacă trecem prin SUA.

Mit sau realitate? – imaginea distorsionată a unui oraș

Cele prea multe filme sau reclame americane pe care le-am văzut ne-au creat imaginea orașului perfect ce se rezumă la zgârie-nori, vederi panoramice, ce ne lasă cu gura căscată, datorită multitudinii de clădiri luxurioase scoase în evidență de neoanele reclamelor luminoase. La acestea se adaugă agitaţia străzilor, huruitul metrourilor, strigătele răguşite ale vânzătorilor ambulanți. Pentru a evita monotonia și senzația de claustrofobie s-a adăugat puțin contrast prin prezentarea unor imagini idilice din Central Park. Această combinație reprezintă locul unde s-au filmat mari capodopere cinematografice cu ajutorul cărora s-a conturat imaginea unei societăți perfecte.

ZIUA 1.

Aeroportul din Newark – mizerie, murdărie, miros urât și oameni ai străzii care “locuiesc” în aeroport… prima întâlnire cu realitatea a fost șocantă pentru noi. Bine, știm că aeroportul din Newark nu poate fi comparat cu aeroportul JFK, cel din filme, dar totuși nu ne așteptam la o astfel de extremă.
Cu toate astea, fiind foarte entuziasmați, ne doream ca trenul ce face legătura cu orașul să meargă mai repede, ca taxiul, în care ne-am urcat, să depășească cumva coloana de mașini de pe Brooklyn Brigde și să ne lase cât mai repede în fața hostelului unde plănuisem să petrecem două nopți.

Imediat după ce ne-am cazat, am și pornit la drum cu un sentiment de exaltare, dornici să descoperim cunoscute și necunoscute prin jungla orașului.

Brooklyn Bridge

Pentru că ne-am grăbit să ajungem la Empire State Building am ales să luăm taxiul. Foarte proastă alegere… Am trecut peste Brookly Bridge fără a păși pe el, fără a admira malul cu bolovani plin de pescăruși și rațe, fără a admira noul WTC și Statuia Libertății, fără a ajunge pe strada care dă în părculețul Main Street, de unde se poate coborî pe o potecă și se poate ajunge într-un peisaj care apare în aproape fiecare scenariu de film…

Empire State Building

Am vrut neapărat să admirăm New York-ul de sus. Nu că nu ne-ar fi placut experiența de la Empire State Building, dar probabil ar fi fost mai WOW!… dacă am fi admirat grandoarea clădirii Empire State Building de pe clădirea Top of the Rock…

Întrucât am avut bilete achiziționate în prealabil (on-line), nu am fost nevoiți să stăm la coada lungă de la ghișeul de bilete. Am mers direct la scara rulantă din dreapta, ca să ajungem la mezanin, unde ne-a așteptat un control ca la aeroport. Am trecut repede după care am fost direcționați către o scurtătură, printr-un labirint de unde am ajuns la ascensoarele care ne-au urcat amețitor de repede (indicatoarele etajelor sar din 10 în 10) până la platforma de la etajul 80. După ce am vizitat expoziția cu fotografii și povești despre construcție ne-am apropiat de ascensoarele care ne-au dus la cel de-al 86-lea etaj.
Odată ajunși pe platforma exterioară am început să abuzăm de aparatul foto, pentru a imortaliza, vederea panoramică. Fiind seară, orașul îmbrăcat în milioane de lumini colorate ne impresiona din fiecare unghi.

Times Square

Am găsit fascinantă imaginea din Manhattan Midtown, la intersecția dintre bulevardele Broadway și 7th Avenue și între străzile 42 și 47: explozia multicoloră a reclamelor, vuietul mulțimii, veselia care erupe parcă din aer, magazinele, clădirile, mașini și oameni… mulți oameni, animatori imbrăcați în personaje de desene animate sau în Statuia Libertății.

ZIUA 2.

Dimineața a început cu o cafea… oribilă, după părerea noastră – ca de altfel peste tot unde am fost în SUA – nu am înțeles niciodată de ce acolo cafeaua este atât de rea la gust: cafea întrupată în apa clocotită care topea, la propriu, orice gust și beneficiu al boabelor aromate.

The Intrepid Sea, Air & Space Museum

Celebrul portavion Intrepid, cel care a făcut carieră începând cu cel de-al Doilea Război Mondial și până la cel din Vietnam, azi adăpostește un interesant muzeu. Ne-a fascinat vizita submarinului, care reușește să redea foarte amănunțit viața celor care au petrecut timp în el, cabinele minuscule unde se putea dormi, sălile de ședințe unde se puneau la cale strategii militare… Înghesuită e viața pe submarin! 🙂

Am ieșit pe puntea superioară a portavionului, unde am admirat avioane de tot felul, de la cele meteorologice, până la avionul invizibil sau cel britanic, cu decolare pe verticală. Nu am stat la coadă ca să urcăm în turnul de comandă al portavionului, cu toate că am înțeles că acesta ar oferi experiențe de genul filmelor „Top Gun”.

Liberty Island

După achiziționarea biletului și un control ca la aeroport, am urcat pe vaporul care din Battery Park Downtown Manhattan ne-a dus către Insula Libertății. După îndepărtarea de țărm, conturul skylineului din Downtown Manhattan este tot mai spectaculos, bineînțeles tronează turnul One WTC.

Odată ajunși pe insulă nu exista restricție de timp, atenție doar la programul de circulație a vapoarelor – oricum acestea circulă destul de des, așadar nu ne-am făcut griji în această privință.
Insula în sine este mică și seamănă cu un parc din care se înalță impunătoarea Lady Liberty. Magazinele de suveniruri și comercianții de fast-food nu lipsesc nici de aici.

Străzile din Manhattan

La întoarcere de pe Liberty Island, am luat-o la pas prin Manhattan. Străzile erau sumbre, înghesuite, iar clădirile înalte umbreau totul… gunoaie pe stradă, saci cu gunoaie arhi pline scoși pe trotuare pentru a fi preluați noaptea, miros de asfalt îmbâcsit și de fast-food peste tot. Era plin de cerșetori în cautarea unui loc cât de cât liniștit (ceea ce este absolut imposibil de găsit în Manhattan!). Sirenele poliției NYPD urlă toată ziua și toată noaptea. Polițiști se găsesc la fiecare colț de stradă, dar nu îți dai seama dacă sunt acolo pentru siguranța oamenilor, sau doar pentru amuzamentul turiștilor, pentru a se poza cu ei. 🙂

Memorial Plaza

Memorialul este situl – mormântul – celor decedați în atacul din 9/11. În locul unde s-au aflat turnurile există două fântâni arteziene cu numele decedaților gravat pe margini. O atmosferă stranie care lasă absența să vorbească singură. Golul creat de cele două turnuri gemene e simbolul pierderilor omenești, tăcerea fiind mai puternică decât cuvintele rostite. Am pășit cu respect, tristețe și compasiune în locul unde într-o dimineață senină de septembrie, mii de vieți au fost stinse în doar câteva minute.

ZIUA 3.

Central Park

După cafeaua la fel de rea ca în restul zilelor, am pornit către Central Park. Parcul e uriaș, la pas am fi obosit mult prea repede așa că am închiriat biciclete. Pe hartă am găsit lacuri, terenuri de fotbal american, terenuri de joacă și teatre de papuși pentru copii, patinoar, restaurante, scene pentru concerte în aer liber, etc. Am și pornit să bifăm obiectivele care ne-au atras atenția.
După circa două ore de pedalat am realizat cu stupoare, când ne-am uitat pe hartă, că abia reușisem să vedem doar un mic colț al parcului. Ne-am oprit lângă lacul pe marginea căruia se termină multe filme și pe o bancă, am mâncat niște burgeri faimoși care semănau mai mult cu o shaorma.

Grand Central Terminal

Am intrat în hala principală dinspre Str. 42 de pe Parc Avenue. Urcând în balcon am admirat frumusețea interiorului și picturile de pe tavan, vizitând apoi toate anexele inclusiv peroanele de pe ambele nivele. Serviciile din gară sunt numeroase, ca într-un mall de la noi: restaurante de lux sau obișnuite, cofetării, bufete, multe magazine de tip retail, alimentare, baruri, cafenele, patiserii…

New York, I Want to be a part of It – Frank Sinatra

Făcând abstracție de imaginea pe care o aveam noi despre New York, de așteptările pe care le-am avut de la acest oraș și ce am găsit de fapt, inclusiv multe aspecte negative din punctul nostru de vedere, NY merită vazut măcar o dată în viață.

Personal, ne-am întoarce și a doua oară, dar fără vreun fel de expectanțe… doar ca să fim parte o din el, după cum spune și Frank Sinatra în celebra sa melodie 🙂

Călătorie plăcută! 🙂

Leave a Reply