Weekend de Maramureș

Weekend de Maramureș

posted in: Romania, Trips & Tricks | 3

Nu reprezintă un secret faptul că frumoasa noastră ţară ascunde nenumărate comori mai mult sau mai puţin cunoscute. În călătoria noastră am reușit să surprindem peisaje de poveste.

De această dată, ne-am hotărât să ne bucurăm de vremea frumoasă și de peisajele patriei. Am ales ca și destinație țara moroșenilor luând-o la drum dis de dimineață spre Maramureș.

Păstrăvăria Alex

După câteva ore de condus ni s-a făcut foame așa că am oprit la Păstrăvăria Alex. Acesta se află la poalele munților Gutâi, pe malul unor lacuri din care se pescuiesc păstrăvii pentru a fi preparați proaspeți. Indiferent dacă optăm pentru varianta la grătar sau tăvălit în făină de mălai macinată la moara de apă proprie, mâncarea servită aici este totdeauna delicioasă. Un sos de mujdei excelent, o pâine coaptă după o rețetă străveche cu ouă se pot servi la terasele cu mese acoperite. Deasemenea se poate servi pui sau porc la grătar. Felul în care este amenajată păstrăvăria ne-a făcut să ne simțim ca într-un parc rustic.

Întrucât am fost foarte impresionați de păstrăvărie, am hotarât să ne scriem impresiile într-un articol ce îl găsiți aici.

Închisoarea din Sighetul Marmației

Continuându-ne drumul am ajuns în Sighetul Marmației, un oraș mic, cochet, unde am vizitat Memorialul Durerii, una din cele mai sinistre temnițe comuniste. Este muzeul în care pășim emoționați începând de la intrare și până la sfârșitul vizitei. Monologul Anei Blandiana ne-a cuprins de fiori și ne-a transmis un sentiment de tristețe.

Pereții primei încăperi sunt acoperiți cu panouri documentare unde sunt expuse scrisori, mărturii și portrete ale victimelor comunismului. Nu am apucat să citim toate mărturiile, dar persoanele cu care am vorbit și care au mai trecut pe acolo ne-au lăsat să înțelegem că este mai bine așa... nu ne rămâne decât să ne imaginăm, tristețea fiind omniprezentă.

Fostele celule sunt distribuite pe trei nivele. Odăile în care au trecut în neființă Iuliu Maniu respectiv Gh. I. Brătianu, precum și încăperile de pedeapsă au fost păstrate intacte. Camera de interogatoriu este înțesată cu imagini reprezentând variate metode de tortură.

Este un muzeu de unde nu ai cum să nu pleci profund marcat de ceea ce vezi. Cu toate acestea, reprezintă un obiectiv ce nu trebuie omis dacă treceți prin Maramureș.

Mănăstirea Bârsana

La Bârsana am ajuns în timpul slujbei de duminică, o adevărată demonstrație de tradiție. Intrarea este gratuită şi se face printr-o poartă imensă. În curte se găsesc biserica construită în stil maramureşean, altarul de vară, Stăreţia, Casa Voievodală, Casa Maicilor, Muzeul de icoane şi carte veche "Episcopul Gavril de Bârsana", un loc pentru aprinderea lumânărilor, un lac cu un pod frumos şi o mulţime de alei.

Casa Olarului din Baia Sprie

Casa Olarului este un loc unde aveți ocazia să vă redescoperiți pasiunile. Să săpați lutul de la 4 metri adâncime, să-l modelați, să vedeți cum e ars. În tot procesul acesta aveți parte de liniște să vă bucurați de fiecare clipă. Evident puteți vizita atelierul, Casa Olarului fiind un obiectiv turistic în sine unde unele lucrări de artă se pot cumpăra.

Mocănița - Vișeul de Sus

Tura cu Mocănița pe Valea Vaserului nu trebuie ratată.

Mocănița pornește din Vișeul de Sus în fiecare dimineață, din martie până în octombrie de la ora 9:00. Are traseul pe Valea Vaserului unde trenulețul tras de locomotiva cu aburi străbate ultima cale ferată forestieră din Europa. Biletele se pot lua numai de la faţa locului însă rezervările trebuiesc făcute cu cel puţin două zile înainte. Pentru perioadele aglomerate, cum sunt sărbătorile de exemplu, ar fi bine să vă organizaţi din timp, pentru că biletele se termină repede.

În Păltin, la staţia finală, vă așteaptă o amenajare foarte drăguţă, cu foişoare, băncuţe şi mese. Aici puteţi servi bere, ţuică, cafea, apă, ceai sau răcoritoare. Timpul de staționare în Păltin diferă în funcție de starea vremii iar în sezonul de vârf este aproximativ 120 de minute.

Cimitirul vesel din Săpânța

Bineînțeles, aflându-ne în Maramureș, ne-am oprit la Cimitirul vesel din Săpânța. Ce-i drept nu am fost foarte încântați, dar este o atracție turistică unică, originală. Am constatat simplitatea cuvintelor așternute pe cruci, a unui popor cu nelipsitele griji acompaniate de numeroase greșeli de ortografie. Biserica din curtea cimitirului se află în renovare. Majoritatea mormintelor nu prezintă nici o poveste deosebită, nici ceva spectaculos de hilar, ci mai degrabă nişte gânduri despre răposaţi scrise într-un soi de rimă, când mai albă, când mai împerecheată. 🙂

3 Responses

  1. […] ocazia unui roadtrip prin Maramureș, despre care puteți citi mai multe aici, am ajuns și la Păstrăvăria Alex, în localitatea Mara, la 21 de km de Baia Mare și la 11 km […]

  2. Multumesc pentru imaginile foarte frumoase!

  3. JohnnyEm

    A republicat asta pe Cronopedia.

Leave a Reply