Maramureș – păstrăv în făină de mălai cu sos de usturoi și pâine de casă

Maramureș – păstrăv în făină de mălai cu sos de usturoi și pâine de casă

posted in: Romania, Trips & Tricks | 2

Cu ocazia unui roadtrip prin Maramureș, despre care puteți citi mai multe aici, am ajuns și la Păstrăvăria Alex, în localitatea Mara, la 21 de km de Baia Mare și la 11 km de Cavnic.

După ieșirea din Pasul Gutâiului, odată ce se termină serpentinele, printre mulțimea de mașini oprite pe marginea drumului, se observă o zonă cu multe tarabe și o zonă unde câţiva ţărani vând fructe din livada proprie. Pe partea opusă a drumului sunt mai multe clădiri ce înconjoară un lac din care ţâşneşte o arteziană mică, un pod de lemn acoperit, destul de lat pentru ca pe el să fie amplasate mai multe mese la care se mănâncă, iar mai departe, o cascadă la care lumea stă frumos la rând să se fotografieze.

La intrarea în păstrăvărie trecem de podul-restaurant, unde lumea se înfruptă cu păstrăv proaspăt; trecem de un mic bar amplasat la capătul podului, de grătarul pe care sfârâie de zor păstrăvii şi ajungem la cascadă.

pastravaria_alex_cascada

Apa ce se prăvale din cascadă, înainte de a se uni cu lacul, trece pe sub pod fiind ghidată printr-un jgheab, peste o roată de moară care angrenează Moara de mălai amplasată într-un mic foişor ...pentru mămăliga cu care se vine servit păstrăvul, evident.

Trecem pe lângă lacuri. Oamenii stau la mese, beau și mănâcă iar copii aleargă printre mese, spre disperarea părinţilor. În partea cealaltă a lacului, lumea se plimbă de jur împrejur admirând arteziana din mijlocul acestuia.

Cu greu am găsit loc liber la o masă să ne așezăm. Fetele îmbrăcate în costum de moroșan, ne-au servit cu voie bună. Mâncarea este extraordinară, de fapt prin tot Ardealul mâncarea este foarte gustoasă. Ne-am luat păstrăv cu mămăliguță ...și a fost probabil cel mai bun păstrăv pe care l-am mâncat. La fel și mămăliguța, făcută cu făină măcinată la moara de apă, are un gust deosebit.

Setea ne-am stins-o cu o halbă de bere rece, iar horinca a fost perfectă pentru digestie.

Desertul? Cine poate refuza o porție de papanași calzi acoperiți de smântână și dulceață dulce-acrișoară? Sunt absolut delicioși 🙂

Recomandăm oricui să treacă pe acolo! Chiar merită un mic popas, prețurile fiind acceptabile. Pentru 2 persoane, consumația este aproximativ 70-80 Ron (păstrăvul se cântărește).

Nu vreți să mâncați? Nu contează, puteți să vă relaxați într-o mică plimbare sau pur și simplu puteți face câteva poze minunate, cadrul fiind pe măsură!

2 Responses

  1. […] Întrucât am fost foarte impresionați de păstrăvărie, am hotarât să ne scriem impresiile într-un articol ce îl găsiți aici. […]

  2. Am fost și eu aici, foarte bună mâncarea 🙄

Leave a Reply