Întâlnirea cu fantomele din Castelul Malahide

Întâlnirea cu fantomele din Castelul Malahide

posted in: Irlanda, Trips & Tricks | 0

Castelul Malahide este cunoscut ca fiind cel mai bântuit castel din Irlanda. Dacă alte castele sunt bântuite de una sau două fantome, aici treaba e mai complicată.

În cele aproape 800 de ani, timp cât a fost locuit, castelul a cunoscut o serie de evenimente nefericite, chiar horror… nefiind de mirare că unele suflete rătăcite nu își găsesc liniștea nici în ziua de astăzi.

Aici am făcut cunoștiință cu Sir Walter Hussey, fiul Baronului de Galtrim, cu Lady Maud Plunkett, soția acestuia, cu Miles Corbett, cu bufonul pitic Puck și cu John Cornwalsh, cei 5 locuitori permanenți ai castelului care din când în cânddin când în când își fac apariția prin castel în căutarea unor răspunsuri sau pur și simplu din amuzament față de cei care trec pe la ei în vizită.

Cum am ajuns la castel? Ei, după câteva zile petrecute în Dublin, despre care puteți afla mai multe aici, am hotărât că a venit timpul pentru a descoperi împrejurimile capitalei irlandeze. Cea mai la îndemână opțiune a fost o excursie organizată cu autocarul. Astfel am ales turul Malahide Castle & Coastal Tour, oferit de City Sightseeing Dublin. Acesta circulă de 2 ori pe zi, cu pornire la ora 9:40 și 14:10 iar plecarea este din strada Upper O’Connel nr. 24. Pentru cei ce doresc să facă acest tur pe cont propriu, locația e accesibilă și cu mașina (în curtea castelului fiind și o parcare gratuită). Deasemenea există și o legătură directă din Dublin cu autobuzele 42, 43 sau 102 de la aeroport.

Pe tot parcursul excursiei, ghidul a fost un narator foarte simpatic, informațiile mai “plictisitoare” legate de istoria locurilor, a reușit să le transpună în povestioare sau glume care ne-au amuzat la maxim.

Odată ajunși în Malahide, măreția și înalta clasă a castelului era scoasă în evidență prin gazonul tăiat impecabil, nenumăratele grădini populate de diferite specii de copaci și arbuști, o mică grădină botanică, un teren de golf și unul de cricket.

După ce am străbătut drumul pavat cu pietre, am ajuns la clădirea ce găzduiește magazinul de suveniruri, cafeneaua, recepția de unde se cumpară biletele de intrare în castel și la grădina botanică. Întrucât am optat pentru excursia organizată, prețul biletului de intrare era inclus în tariful inițial, așadar ne-am îndreptat direct la punctul de întâlnire cu ghida castelului. Prețul biletelor și orarul turului se găsesc pe site-ul oficial al castelului.

Castelul Malahide, nelocuit în prezent este un reper turistic ce prezintă istoria zbuciumată a generațiilor de familii ce l-au stăpânit aproape 800 de ani. Acesta are aspectul unui castel din povești, solid, de mărime medie, fiind structurat pe două etaje. Două turnuri rotunde, mai înalte decât restul castelului, împodobite cu creneluri de apărare ne oferă o senzație de ostilitate.

După ce s-a adunat tot grupul pentru turul castelului, ghida ne-a invitat să parcurgem singuri câteva dintre sălile de la parter, unde era scrisă pe panouri istoria castelului. În zona respectivă, erau pe vremuri magaziile, bucătăria și crama. Pe acele culoare, am aflat câteva dintre lucrurile esențiale ale acestui castel și ale familiei Talbot cu poveștile triste ale celor ce bântuie acum castelul.

Din tot castelul, vizitatorii au acces la doar 4 camere mari, câteva încăperi mici și un hol cu tablouri. Parcurgând cele 4 camere: Oak RoomSmall Drawing RoomLarge Drawing Room și Great Hall, urcând scările spiralate din turnuri printre pereți cu mici încăperi mascate pe holurile reci și goale, ghida ne-a transpus într-o poveste misterioasă despre istoria și legendele castelului, făcându-ne cunoștiință cu fantomele ce locuiesc în ea. Am fost avertizați să nu ne speriem în cazul în care simțim un curent de aer rece sau auzim pocnituri puternice deoarece acesta este modul în care ele își fac cunoscută prezența.

Prima întâlnire a fost cu fantoma lui Sir Walter Hussey și al soției lui, Lady Maud Plunkett, care au trăit în sec. XV. Povestea tristă al lui Lady Maud Plunkett ce a devenit baladă. Femeie tânără, într-o singură zi, a fost servitoare, soție și văduvă, soțul ei murind în ziua nunții lor, într-un duel prin care a încercat să-și apere onoarea și numele în fața unui rival. Nefericitul soț a fost ucis, dar tânăra mireasă s-a consolat repede cu pierderea întrucât s-a recăsătorit tocmai cu cel care o lăsase văduvă: Sir Richard Talbot. Întâmplarea face că nici acesta nu a trăit mult. După moarte a fost îngropat în curtea mănăstirii castelului, în Malahide Abbey. Legenda spune că fantoma lui Sir Walter Hussey, apare în castel, arătându-și rana căpătată în duel și strigându-și în zadar durerea. Lady Maud s-a căsătorit pentru a treia oară cu John Cornwalsh, șeful Baroului Regatului Irlandei, care era cam violent din fire. Fantoma lui Lady Maud Plunkett apare așa cum era în vremea celei de-a treia căsătorii, fiind fugărită de al treilea soț prin castel.

Următoarea fantomă pe care am cunoscut-o este al lui Miles Corbett, care a primit în stăpânire castelul și proprietatea de la Oliver Cromwell. Când Cromwell a fost înlăturat și Miles Corbett a fost ucis pentru toate fărădelegile pe care le facuse la castel, inclusiv prin profanarea mănăstirii castelului în cei 11 ani cât a fost stăpân. Se spune că o întâlnire cu stafia lui este foarte traumatizantă; el apare îmbrăcat în armură, iar după câteva secunde se “sparge în patru bucăți ” cu un zgomot sinistru, iar apoi dispare.

A patra fantomă este cea a bufonului pitic Puck, care a trăit în sec XVI. El era nu doar bufonul familiei ci și paznicul celor pedepsiți și închiși în unul din turnuri. El a avut neobrăzarea să se îndrăgostească de Lady Elenora Fitzgerald o domnișoară care a fost închisă în turn. Pentru a nu păta numele și onoarea domnișoarei, într-o zi Puck a fost înjunghiat. Înainte să moară, a jurat că îi va bântui pe toți care se vor opune dragostei între cei cu sânge albastru cu oamenii simpli. Din fericire el doar mai apare prin castel, dar nu face rău nimănui, întâlnirile cu el nefiind înspăimântătoare.

Ultima fantomă pe care am întâlnit-o este al lui John Cornwalsh, al treilea soț a lui Lady Maud, care apare de cele mai multe ori în timp ce își fugărește soția prin castel și țipă înfuriat.

La sfârșitul turului, ne-am îndreptat spre parcurile ce înconjoară castelul, care s-au schimbat foarte puțin în ultimii 800 de ani, păstrând un sentiment de trecut.