Dublin – 16 obiective de vizitat gratis

Dublin – 16 obiective de vizitat gratis

posted in: Irlanda, Trips & Tricks | 7

Capitala irlandeză, tot mai accesibilă datorită zborurilor low-cost directe din mai multe orașe ale României, a devenit o destinație perfectă pentru o mini vacanță.

Cu toții știm că principalele atracții din Dublin sunt faimoasele irish pub-uri, unde ne putem petrece serile în compania a muuuultor halbe de beri, irish coffee-uri și muzică live... Știai că orașul cu cei mai prietenoși și mai primitori oameni din Europa îți oferă oportunitatea de a vizita gratis cele mai multe obiective de interes?!

Ți-am pregătit o listă cu principalele atracții turistice ce le poți vizita gratis, după ce te trezești din mahmureală 🙂

1. Temple Bar Market

După o noapte de petrecere pe micuțele străduțe, majoritatea turiștilor cazați la hotelurile din împrejurimi încă dorm. Nu însă și zecile de producători care își instalează încă de la 8 dimineața mesele și corturile. Temple Bar Market este una dintre cele mai aglomerate piețe și are loc în fiecare sâmbătă, între orele 10:00-15:00, în inima Dublinului.

Ești la piață și ți s-a făcut foame? Nici o problemă: ai de unde alege, indiferent care-ți sunt gusturile. Vei găsi standuri cu o mare varietate de bunătăți, de la mâncare tradițională irlandeză, la noodles chinezești cu sos de soia și legume la tigaie, la specialități indiene vegetariene, salamuri și vinuri din Italia și multe altele...

2. Phoenix Park

Cel mai mare parc urban din Europa se află la doar 3 kilometri spre vest de centrul orașului, plin de grădini amenajate splendid, lacuri ornamentale și pajiști uriașe. Printre copacii înfrunziți poți admira turme de cerbi, are au fost aduse aici de către Ducele de Ormond încă din anul 1660. Parcul este un loc superb pentru o escapadă relaxantă, aflându-se departe de agitația orașului.. În cadrul parcului se găsește reședința președintelui Irlandei și Grădina Zoologică.

3. Aras an Uachtaráin

Dacă tot te plimbi prin Parcul Phoenix, vrei să vezi cum și unde trăiește președintele irlandez? Nu rata turul gratuit al reședinței prezidențiale, Aras an Uachtaráin. Tururi gratuite sunt organizate în fiecare sâmbătă, de la ora 10:30, cu pornire de la Centrul Turistic Phoenix Parc.

4. National Gallery of Ireland

Dacă vremea rea îți strică plaurile și preferi să te ascunzi de ploaie într-un muzeu și nu într-un pub, National Gallery of Ireland e locul perfect, intrarea fiind gratuită.

În această galerie de artă poți admira numeroase lucrări de pictură și sculptură, irlandeze și europene. Lângă lucrările pictorilor irlandezi mai puțin cunoscuți de noi, sunt expuse lucrări de Picasso, Caravaggio, Monet, Goya și Van Gogh. Vizita se face fără ghid iar fiecare exponat are lângă el o descriere amplă a lucrării și a autorului. Muzeul are două intrări: una prin Merrion Square și una prin Clare Street.

5. Dublin Castle

Castelul situat chiar în centrul orașului, se află la cea mai mare altitudine din zonă, fiind plasat într-un loc strategic, la intersecţia dintre râul Liffey și a afluenților săi, Poddle. Cu toate că pentru un tur ghidat se percepe o taxă, sunt și câteva zone ale castelului ce pot fi vizitate gratuit, cum ar fi Chapel Royal, Garda Museum sau Revenue Museum.

6. Museum of Modern Art Ireland

Muzeul prezintă o mare varietate de colecții într-un program dinamic de expoziții. Începând din 1857 și până în prezent, în colecțiile sale se găsesc peste două milioane de specimene diverse, din întreaga lume, fiind unul dintre cele mai interesante muzee atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Muzeul se află în apropiere de gara Heuston și este găzduit într-o clădire magnifică din secolul 17 al Spitalului Regal. E foarte ușor accesibil cu transportul în public, iar intrarea în Muzeu şi vizitarea expozițiilor sunt gratuite.

7. Chester Beatty Library

Pentru iubitorii de istorie și cărți rare, Biblioteca Cheste Betty prezintă una din cele mai interesante expoziții gratuite din oraș.

Biblioteca găzduieşte o colecţie unică de papirusuri vechi, cărţi rare, manuscrise foarte valoroase, vechi de sute de ani, colecţii de imagini şi publicaţii irlandeze, opere de artă chineze, japoneze, indiene şi câteva texte biblice şi scrieri creştine. Conţine, de asemenea, una dintre cele mai bogate colecţii de gravuri şi cărţi tipărite din lume. Biblioteca este situată în interiorul castelului Dublin.

8. National Museum of Ireland (History and Archeology)

Muzeul Național este locul potrivit pentru a vedea comorile Irlandei antice – este o politică să fie adunate toate artefactele importante în acest singur muzeu. Muzeul a fost deschis în anul 1890 și cuprinde multe exponate din aur, cât și pretioase exponate vikinge și din perioada medievală, cât și multe comori ale bisericilor, ce fac acum parte din patrimoniul Irlandei. Vizitarea celor 2 muzee este gratuită.

9. Trinity College

Nu costă nimic o plimbare prin campusul faimosului Trinity College din Dublin, care a fost fondat in 1592 și modelat după universitățile colegiale Oxford și Cambridge. Campusul este situat în centrul capitalei irlandeze și ocupa 47 de acri cu alei pietruite, clădiri istorice și câmpuri verzi, alături de faciltăți moderne cum ar fi Science Gallery, Douglas Hyde Gallery, Nanoscience Research Center și multe altele.

10. The Great South Wall

O plimbare de 1 km de-a lungul The Great South Wall, până la Farul Poolbeg, oferă o perspectivă unică asupra orașului, mai ales în serile de vară când soarele se pregătește de apus.

11. St. Stephen’s Green

Cel mai mare parc public din Dublin se întinde pe o suprafață de 22 acri. Unul din aspectele cele mai neobișnuite ale parcului se află în partea de nord-vest a acestuia: o grădină pentru nevăzători cu plante parfumate etichetate în Braille. În partea de nord găsim un lac mare cu rațe și alte păsări de apă.

12. Dublinbikes

Pentru distanţe mici, în centrul Dublinului, există posibilitatea să folosești bicicletele de închiriat care sunt parcate în 44 de staţii. Prima jumătate de oră este gratuită, urmând ca mai apoi să returnezi bicicleta la oricare staţie de bicilete DublinBikes sau să plătești în funcție de tipul de abonament ales.

13. Walking tour ghidat gratuit

Sandeman’s New Dublin Tour oferă tururi zilnice gratuite celor interesați. Plecare se face de lângă City Hall de pe Dame Street, în fiecare zi de la ora 11:00. Turul cu o durată de 3 ore este foarte informativ, energetic și cu multă voie bună. Puteți lăsa bacșiș ghizilor, dar e strict opțional. O rezervare în prealabil pe acest site este necesară pentru a vă asigura locul.

14. Garden of Remembrance

Grădina Memorială din Dublin este dedicată memoriei tuturor celor care și-au dat viața libertății Irlandei. Grădina este situată în Parnell Square, o piață georgiană la capătul de nord al O’Connel Street. Punctul său central este statuia Copii lui Lir, de Oisin Kelly, simbolizând renașterea și învierea.

15. The Irish Jewish Museum

Muzeul este de fapt o sinagogă, care spune povestea evreilor irlandezi pe o perioadă de 150 de ani. Intrarea este gratuită.

16. National Botanic Garden

Grădina Națională Botanică este renumită pentru serele sale superb restaurate și plantate. Aceasta se află în cartierul Glasnevin iar plimbarea de aproximativ jumătate de oră, sau drumul de câteva minute cu autobusul, merită tot efortul.

Grădina Botanică se remarcă printr-o colecție superbă ce cuprinde peste 15.000 de specii de plante. Splendidele sere aflate aici au o arhitectură deosebită și găzduiesc plante din emisfera sudică și Asia de sud-est precum: rododendroni, palmieri și cactusi. Intrarea este liberă atât în parcul gradinii, cât și la sere.

Călătorie placută!

7 Responses

  1. Superb!Multumesc.

  2. Frumos .interesant

  3. Great pictures, thank you for posting these for the rest of us to get to see.

  4. […] am ajuns la castel? Ei, după câteva zile petrecute în Dublin, despre care puteți afla mai multe aici, am hotărât că a venit timpul pentru a descoperi împrejurimile capitalei irlandeze. Cea mai […]

  5. JohnnyEm

    A republicat asta pe Biblioteca Cronopedia.

  6. Dublin, un loc aparte. Irlanda, o destinatie care merita atentia oricarui calator. Simt o multumire sufleteasca pentru ca am fost acolo.

Leave a Reply