I Amsterdam

În urmă cu o săptămâna ne-am întors din Amsterdam unde am petrecut trei zile memorabile. Capitala Olandei este neîndoielnic, un oraș cu numeroase fațete… Mulțumită acestei amprete personale, vizitatorii dornici de cultură, decadență sau noutate nu vor fi dezamăgiți.

file_0051file_0061file_0071

ZIUA 1.

Ora 16:00

Am zburat cu Wizzair din Cluj către Eindhoven. La ieșirea din aeroport am găsit autocarele Airespress bus care au curse regulate către marile orașe din apropiere. Biletul dus-întors către Amsterdam este de 40 Euro/pers.

Odată ajunși în Amsterdam, am luat-o la pas către Atlantis Hotel, acesta fiind destul de aproape de centru (cca. 30 min de mers pe jos). Mirosul strident de marijuana domină în tot orașul… Cu toții știm de coffeeshop-urile din Amsterdam unde oamenii se pot bucura în mod legal de ţigările cu marijuana.

Ora 18:00

La cca. 15 minute de mers pe jos de la hotel am ajuns la Museumplein. Aici găsim trei dintre cele mai importante muzee din oraș:  Rijksmuseum, Van Gogh Museum și Stedelijk Museum. Fiind iarnă, în fața Rijksmuseum a fost amplasat cel mai mare patinoar din Amsterdam. Tot aici se poate observa și faimosul semn I Amsterdam.

file_0005

ZIUA 2.

Ora 10:00

De dimineață am pornit spre moara de vânt De Gooyer. Locația nu este neapărat ieșită din comun… clădirea morii este interesantă, iar lângă acesta se găsesc două baruri/cafenele drăguțe unde se poate savura o cafea sau o bere bună.

file_0044

Ora 11:30

În drumul spre centru, la portul vechi, am dat peste Museumhaven. Este un muzeu în aer liber, cu acces gratuit, unde am admirat o expoziție de nave vechi din anii ’20-’40.

file_0031file_002

Ora 13:00

Odată ajunși în centrul orașului, ne-au întâmpinat o mulțime de turiști. Marea aglomerație din zona centrală pare ușor sufocantă, dar canalele care înconjoară și intersectează orașul, împiedică apariția claustrofobiei. În următoarele câteva ore ne-am pierdut pe străzile pietonale unde grandoarea clădirilor și mirosul dominant de marijuana fac vizitatorul să se simtă într-un sanctuar urban ispititor.

file_0012file_0013file_0041file_0045file_0054

Ora 17:00

Unul dintre cele mai vechi, dar şi cele mai frumoase cartiere din oraş este Red Light Distict. Prostituţia este legală în Amsterdam iar cartierul cu „felinarele roșii” este faimos pentru aceasta. Warmoesstraat era cândva o stradă lăturnică murdară, indezirabilă și părăsită, plină de cluburi de noapte.

În ziua de astăzi, Red Light District are un farmec aparte, pe care nu-l regăsim în altă parte. O zonă plină de sexshop-uri, muzee de prostituție, numeroase săli de cinema, spectacole erotice live, toleranță, libertate de exprimare…

file_0004file_000file_0053file_0064file_0032file_001

ZIUA 3.

Deoarece în ultima zi am dorit să scăpăm de nebunia și forfota din Amsterdam, dimineața am luat trenul din Amsterdaam Centraal către Haarlem. Prețul unui bilet de tren dus-întors este de 9 Euro, iar drumul durează apoximativ 15 minute.

File_000(3).jpeg

Haarlem, un oraș mic, un fel de suburbie a capitalei, are cele mai bine cotate locuri pentru cumpărături și a fost votată  de căteva ori Best Shopping City din Olanda. Principala stradă comercială este Grote Houtsraat.

În oraș găsim pe lângă nelipsitele biserici medievale (cea mai importantă fiind Grote Kerk) câteva muzee de artă și istorie. Tot aici se află cel mai vechi muzeu din Olanda, Muzeul Teylers. Centrul istoric cuprinde multe case medievale, instituții de educație și cercetare, Catedrala Sf. Bavo, piața Grote Markt și Muzeul Frans Hals.

file_0062file_007file_0022file_0006file_0015file_0035file_0063file_0034file_0023file_0011

În cazul în care vreți să vizitați Olanda aici am adunat câteva idei despre cum să găsiți bilete de avion la prețuri convenabile.

Anunțuri

3 gânduri despre „I Amsterdam

  1. Salut N.G! Intrucat distantele intre obiective sunt mici iar majoritatea se afla in centrul orasului, am ales mersul pe jos. Exista posibilitatea deplasarii cu autocarul, tramvaiul sau barca turistica pe canale. Doresc sa mentionez faptul ca orasul are o infrastructura bine dezvoltata pentru biciclisti. Daca ar fi fost putin mai cald am fi inchiriat biciclete pentru ca asa circula adevaratii olandezi 🙂 Depinde de preferintele fiecaruia. Este un loc special unde cu siguranta va veti simti foarte bine. Calatorie palcuta si asteptam sa ne impartasiti din experientele voastre!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s